Znamy już wszystkich finalistów trzeciej edycji zawodów „Starcie Szlifierzy”!

Deszcz iskier, adrenalina i kolejne rekordy, a to wszystko dzięki najlepszym szlifierzom z całej Polski. Znamy już finalistów 3. edycji „Starcia Szlifierzy” w Sosnowcu. Do rywalizacji stanęło ponad 100 zawodników, spośród których najlepszych 12 wyszlifowało sobie drogę do wielkiego finału. Już w przyszłym roku powalczą oni o wycieczkę do Hiszpanii i tytuł Szlif Mistrza 3M.

W tym roku regionalne eliminacje odbyły się 16 i 17 października 2018 roku w Sosnowcu podczas Międzynarodowych Targów Spawalniczych ExpoWELDING w Centrum Targowo-Wystawienniczym ExpoSilesia. Szlifierze z całej Polski zjechali do Sosnowca, miasta Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, aby powalczyć o 12 miejsc w wielkim finale. Na wszystkich profesjonalistów czekały 4 konkurencje praktyczne oraz wykłady edukacyjne z innowacji w procesach szlifowania i cięcia oraz zasad BHP. Najlepsi zawodnicy otrzymali nagrody, które ułatwią codzienną pracę oraz zwiększą jej bezpieczeństwo.

Do wielkiego finału zakwalifikowalifikowało się 12 zawodników:

1. Laureaci I miejsca – Karol Szałaga z firmy Praks Sp. z o. o. oraz Krystian Szywalski  z firmy Gniotpol Trailers Sp. z o. o. otrzymali nagłowie Versaflo™ z systemem filtrowania powietrza Adflo™, produkty Cubitron™ II Scotch-Brite™oraz szlifierkę Metabo.
  2. Nagrodę za II miejsce – otrzymał Daniel Małysz z firmy Multiform i Piotr Piłczyński z S&S Piłczyński wygrywając przyłbicę Speedglas™ XXi, produkty Cubitron™ II i Scotch-Brite™ oraz szlifierkę Metabo.
  3. Nagrodę za III miejsce – otrzymał Michał Kościk z firmy Spaw-Met oraz Rafał Brzozowski z firmy NBS/Rabax wygrywając nagłowie G500, produkty Cubitron™ i Scotch-Brite™oraz szlifierkę Metabo.
  4. Laureaci IV miejsca – Marcin Lechwar z firmy KPRM Infrastruktura oraz Michał Kędzierski otrzymali zestawy komunikacyjne Peltor™ z radiem, zestawy produktów Cubitron™ II i Scotch-Brite™.
  5. Nagrodę za V miejsce – otrzymał Kamil Łukajczyk z firmy KPRM Infrastruktura oraz Maciej Podgajny z Biura Technologiczno - Marketingowego TTM wygrywajac zestaw kosmetyków samochodowych 3M, zestaw produktów Cubitron™ II i Scotch-Brite™.
  6. Nagrodę za VI miejsce – otrzymał Krzysztof Gebauer z firmy Gniotpol Trailers Sp. z o. o. oraz Dawid Bogacki z firmy MEGALIFT wygrywając ochronniki słuchu Peltor Optime (1 szt.), zestaw produktów Cubitron™ II i Scotch-Brite™.

Podsumowanie zawodów:

• Nowa formuła: w tym roku po raz pierwszy zawody zostały zorganizowane w nowej formule. W ciągu dwóch dni ze 100 zawodników zostało wyłonionych 12 finalistów, którzy zmierzą się ze sobą w wielkim finale na początku 2019 roku. Szlifierze powalczą o wyjątkowe nagrody, w tym wyjazd do Hiszpanii i tytuł Szlif Mistrza 3M.
  • Kolejne rekordy: podczas tegorocznych zawodów zostały ustanowione kolejne rekordy. Pan Karol Szałaga z firmy Praks zużył jedynie 0.07 mm tarczy Cubitron™ II w konkurencji zręczność szlifierza, to prawie połowę mniej niż rekordzista z zeszłego roku.
  • Współpraca z firmą Metabo: to były pierwsze zawody organizowane w bliskiej współpracy z firmą Metabo, która tak jak 3M dba o bezpieczeństwo szlifierzy, szkoli i edukuje ich w tym zakresie. Dzięki połączeniu sił i wiedzy tych dwóch firm, Starcie Szlifierzy było jedynym miejscem, gdzie szlifierze i technolodzy mogli skorzystać z wiedzy specjaistów z 3M i Metabo biorąc udział w specjalnie przygotowanych szkoleniach.

Tegoroczne zawody były pełne emocji, każdy z zawodników wykazał się ogromnym zaangażowaniem i precyzją w cięciu, czuć było sportowego ducha walki. Wszyscy, którzy wzięli udział w eliminacjach udowodnili, że szlifowanie jest dla nich nie tylko pracą, ale przede wszystkim pasją. Jest nam niezmiernie miło, że zawody „Starcia Szlifierzy” wpisały się w kalendarz imprez branżowych, stając się kultowym wydarzeniem, na którym specjaliści z obróbki metalu mogą zdobywać nowe umiejętności, podnosić swoje kwalifikacje, szkolić szlifierski warsztat oraz nawiązywać nowe kontakty. Cieszy nas, że staliśmy się inspiracją dla innych krajów, ponieważ zawody w podobnej formule odbywają się również w Stanach Zjednoczonych i Czechach, a niebawem w innych krajach.

mówi  Mariusz Napierała, Dyrektor Działu Materiałów Ściernych.

Wielki finał trzeciej edycji zawodów „Starcie Szlifierzy”

12 najlepszych zawodników wyłonionionych podczas eliminacji w Sosnowcu w ciągu ostatnich dwóch dni weźmie udział w finale i powalczy o cenne nagrody, w tym m.in. o wyjazd do Hiszpanii. Wielki finał trzeciej edycji zawodów „Starcie Szlifierzy” odbędzie się na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2019 we Wrocławiu.

Organizator zawodów „Starcie Szlifierzy”:

Organizatorem zawodów jest firma 3M, która specjalizuje się w innowacyjnych rozwiązaniach technologicznych. Flagowe produkty marki skierowane do branży szlifierskiej kryjące się pod rozwiązaniami 3M™ Cubitron™ II oraz 3M™ Scotch-Brite™ mają za zadanie podnieść jakość i komfort codziennej pracy profesjonalistów. Dodatkowo firma 3M wspiera rozwój osobisty i bezpieczeństwo w pracy, dlatego te same wartości promuje podczas zawodów „Starcie Szlifierzy”. Te mistrzostwa są jedyną w swoim rodzaju okazją, aby nagrodzić tych, dla których szlifowanie jest nie tylko pracą, lecz także wielką pasją.
Partnerami zawodów „Starcie Szlifierzy” w Sosnowcu są Centrum targowo-wystawiennicze Expo Silesia, międzynarodowe targi spawalnicze ExpoWELDING oraz firma Metabo.
Szlifuj z nami!

Szlif.jpg

3. edycja „Starcia Szlifierzy” w Sosnowcu

Już 16 i 17 października polecą iskry. Szlifierze z całej Polski wezmą udział w eliminacjach regionalnych w Sosnowcu, które są przepustką do wielkiego finału 3. edycji zawodów „Starcie Szlifierzy”. W tym roku eliminacje regionalne przybiorą nową formę i odbędą się w trakcie 2 pełnych emocji dni podczas Międzynarodowych Targów Spawalniczych ExpoWELDING w Centrum Targowo-Wystawienniczym ExpoSilesia.

Gdzie jeszcze zaprowadzi nas wyobraźnia?

3M w Polsce startuje z nową kampanią #WyobrazMYtoSobie