Firma 3M od dawna angażuje się w zrównoważony rozwój. Dzieje się tak od 1975 roku gdy spółka zaczęła działać w ramach programu zapobiegania zanieczyszczeniom, aż po współczesne Cele Zrównoważonego Rozwoju 2025, które określają dokładnie założenia w zakresie ochrony wody, klimatu i energii. Te ukierunkowane na cel działania zostały po raz 19 docenione przez dołączenie 3M do Dow Jones Sustainability Index, co jest dla firmy ogromnym wyróżnieniem.
DJSI.jpg
Dow Jones Sustainability Index jest wskaźnikiem giełdowym opracowanym przez analityków, którzy gruntownie badają osiągnięcia przedsiębiorstw w dziedzinach związanych ze środowiskiem z perspektywy ekonomicznej i społecznej. Każdego roku oczekiwania i kryteria włączenia do Indeksu wzrastają.
Zrównoważony rozwój jest częścią praktyk biznesowych 3M, które firma będzie nadal rozwijać i pomagać swoim klientom oraz społecznościom w pokonywaniu wyzwań związanych ze współtworzeniem odpowiedzialnego biznesu.
Do 2025 roku 3M pragnie zrealizować następujące założenia dotyczące Zrównoważonego Rozwoju:
Zdrowie & Bezpieczeństwo
  • Zapewnienie szkoleń z zakresu bezpieczeństwa pracowników i pacjentów dla 5 milionów ludzi na całym świecie.
Surowce
  • Inwestycja w badania nad bardziej trwałymi materiałami i produktami, aby wspólnie z klientami troszczyć się o środowisko naturalne, zmniejszając liczbę powstających odpadów.
  • Redukcja odpadów przemysłowych o 10% w stosunku do sprzedaży.
  • Osiągnięcie statusu „zero składowisk odpadów” w więcej niż 30% lokalizacji.
Edukacja
  • Inwestowanie środków pieniężnych oraz przeznaczanie produktów 3M na cele edukacyjne, programy społecznościowe i środowiskowe.
  • Zwiększenie różnorodności talentów w zarządzaniu, aby stworzyć zróżnicowaną siłę roboczą.
Klimat & Energia
  • Poprawa efektywności energetycznej o 30% w stosunku do sprzedaży netto.
  • Zwiększenie wykorzystania energii odnawialnej do 25% w stosunku do całkowitego zużycia energii elektrycznej.
  • Pomoc klientom w zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych o 250 milionów ton CO2 dzięki zastosowaniu produktów 3M.
  • Obniżenie emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 50% poniżej naszego poziomu bazowego z roku 2002.
Woda
  • Redukcja globalnego zużycia wody o 10% w stosunku do sprzedaży.
  • Tworzenie produktów, które polepszają jakość wody, a także pozwalają na zredukowanie odpadów w postaci plastikowych butelek.
Pełna wersja globalnego Raportu Środowiskowego 3M „2018 Sustainability Report” jest dostępna w języku angielskim pod adresem 2018 Sustainability Report (PDF) oraz na stronie www.3m.com/sustainabilityreport.

3M headquaters.png

DJSI.jpg