Raport podsumowuje trzeci z kolei rok na drodze do realizacji ambitnego, 10-letniego programu zrównoważonego rozwoju „2025 Sustainability Goals”, który zakłada m.in. osiągnięcie zerowej ilości odpadów w 30% zakładów produkcyjnych 3M (już dziś cel ten został spełniony w 28% placówek na świecie). Ponadto już prawie 18% wolumenu energii konsumowanej dziś przez 3M pochodzi ze źródeł odnawialnych. To znacząco zbliża firmę do zrealizowania globalnego celu zwiększenia poziomu zużycia energii ze źródeł niekonwencjonalnych do 25% do 2025 r.

Rozwój nowoczesnego biznesu musi odbywać się z poszanowaniem dla środowiska i w oparciu o rozwiązania wspierające zrównoważony rozwój. Aktywnie korzystamy z szansy na stawanie się coraz lepszą organizacją w tych obszarach, w czym wspiera nas oraz nasze otoczenie globalny program 3M Pollution Prevention Pays. W zeszłym roku produkty 3M pomogły naszym klientom zredukować emisję gazów o 13 milionów ton, a od momentu startu programu 3P w 1975 r, zrealizowaliśmy już łącznie 15 tysięcy projektów chroniących środowisko naturalne. Będziemy kontynuować te działania zgodnie z założeniami inicjatywy United Nations Global Compact ONZ i z dumą podsumowywać ich wyniki w kolejnych edycjach Raport Zrównoważonego Rozwoju

mówi Inge Thulin, prezes i dyrektor zarządzający 3M na świecie.

Deklaracje te nie zostają bez pokrycia. W 2017 roku 3M przeznaczyła ponad 70 milionów dolarów na wsparcie edukacji, środowiska i programów skierowanych do społeczności lokalnych. Jak możemy przeczytać w raporcie, od 2005 do końca zeszłego roku 3M zmniejszyła także zużycie wody o ponad 37%, a na przestrzeni ostatnich 15 lat (od 2002 r.) emisja gazów cieplarnianych została zredukowana o 68%.
Firma 3M była jedną z pierwszych na świecie organizacji, w której działania w zakresie zrównoważonego rozwoju zostały na stałe zintegrowane ze strategią biznesową. Jedną z ciekawych inicjatyw jest np. nowy proces ewaluacji dostawców, faworyzujący kontraktorów, którzy kładą nacisk na dbałość o środowisko naturalne i potrzeby społeczne, zgodnie z założeniami  globalnego Kodeksu Odpowiedzialności Dostawcy 3M. Firma jest także twórcą globalnego programu rozwoju umiejętności 3M Impact, za pośrednictwem którego pracownicy firmy realizują międzynarodowy wolontariat.
Działalność 3M w kontekście CSR spotyka się z uznaniem organizacji pożytku publicznego na całym świecie. W ubiegłym roku korporacja po raz piąty uzyskała tytuł „Najbardziej etycznej firmy” (World’s Most Ethical Companies) Ethisphere® Institute. Jest także laureatem prestiżowej nagrody Catalyst za dokonania na polu promowania różnorodności, ze 100-procentowym wynikiem na skali LGBTQ Equality Index i Disability Equality Index.
Łączna pula nakładów 3M na działalność badawczo-rozwojową osiągnęła w 2017 r. 1,9 miliarda dolarów.

Polski wkład w zrównoważony rozwój

Od zeszłego roku 3M w Polsce ma opracowaną i wdrożoną Strategię Zrównoważonego Rozwoju, która opiera się na czterech filarach: klient i produkt, lokalne społeczności, pracownicy i środowisko naturalne.
W zakładach 3M w Polsce powstaje rocznie ponad 40 projektów opartych o program 3P - Pollution Prevention Pays. Należą do nich np. optymalizacja transportu i redukcja emisji CO2 poprzez omijanie centrum dystrybucji (mniejsza liczba transportów przekłada się na redukcję emisji), przekazywanie drewnianych palet powstałych w procesie produkcji firmie przemysłowej, która wykorzystuje je do budowy mebli czy optymalizacja rozmiaru projektowanych opakowań.

3M w Polsce od początku swojego istnienia angażuje się w projekty na rzecz społeczności lokalnych i środowiska naturalnego. Wprowadzając nowe technologie na rynek czujemy się odpowiedzialni, zarówno za ich wysoką jakość, jak i poszanowanie kwestii społecznych i środowiskowych, dlatego prowadzimy aktywną edukację i współpracujemy z naszymi klientami, aby sprostać wyzwaniom współczesnego świata. Raport Zrównoważonego Rozwoju 3M to nasz drogowskaz dobrych praktyk w zakresie zrównoważonego rozwoju. Jesteśmy dumni, że ponownie możemy przekazać jego lekturę w ręce globalnego audytorium, i cieszymy się, że podobnie jak w poprzednich edycjach nie brakuje w nim przykładów działań na rzecz zrównoważonego rozwoju, realizowanych także przez 3M w Polsce

komentuje Alain Simonnet, Dyrektor Zarządzający 3M Poland & Ukraine Region.

W połowie 2017 roku spółka podpisała deklarację „Partnerstwa na rzecz realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju” realizowaną w Polsce pod auspicjami Ministerstwa Rozwoju. W kwietniu 2018 roku firma 3M w Polsce dołączyła do Programu Partnerstwa w ramach Forum Odpowiedzialnego Biznesu (FOB), największej organizacji pozarządowej w Polsce zajmującej się tematyką społecznej odpowiedzialności biznesu, a w maju podpisała Kartę Różnorodności, czyli dokument antydyskryminacyjny FOB.
Pełna wersja globalnego Raportu Zrównoważonego Rozwoju 3M „2018 Sustainability Report” jest dostępna w języku angielskim pod adresem 2018 Sustainability Report (PDF) oraz na stronie www.3m.com/sustainabilityreport.