Wyniki III edycji konkursu 3Mind
Wyniki III edycji konkursu 3Mind

29 czerwca br. we Wrocławskim Centrum Innowacji 3M odbyła się Gala Finałowa wieńcząca trwającą od kwietnia III edycję konkursu 3Mind – wydarzenia mającego na celu promocję polskiej nauki i współpracy między światem biznesu a uczelniami. Spośród 6 finalistów, najlepszy okazał się projekt ARES – Astrobiology and Radiation Experiments in Stratosphere. Jest to pomysł Studenckiego Koła Naukowego Biologii Komórki Nowotworowej, działającego przy Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Jego założeniem jest wysłanie balonem stratosferycznym na wysokość ok. 30 km nad powierzchnię Ziemi wrażliwych na radiację ludzkich komórek skóry – prawidłowych keratynocytów oraz czerniaka. W ten sposób próbki dostaną się do stratosfery, gdzie warunki środowiskowe są tożsame do tych panujących obecnie na powierzchni Marsa. Umożliwia to sprawdzenie wpływu warunków subkosmicznych (przede wszystkim wysokich dawek radiacji) na funkcjonowanie komórek człowieka. W ramach badań zostanie podjęta próba opracowania biologicznego sensora radiacji w oparciu o komórki skóry oraz sprawdzenia wpływu wybranych substancji pochodzenia naturalnego w zakresie ich wykorzystania w farmakologicznej ochronie przed groźnymi dla komórek zmianami powodowanymi działaniem promieniowania elektromagnetycznego. Zwycięzki zespół otrzymał nagrodę w wysokości 10 tys. zł na rozwój koła naukowego, a każdy z finalistów zaproszony zostanie do rekrutacji na stanowiska w dziale badań i rozwoju.

Jestem przekonany, że projekty prezentowane podczas Gali Finałowej Konkursu 3Mind mają ogromny potencjał kształtowania przyszłości. Ich twórcy to wyjątkowo uzdolnieni młodzi ludzie. Cieszymy się, że możemy wesprzeć ich rozwój

mówi Tomasz Duda, Dyrektor Działu Badań i Rozwoju 3M

Gala Finałowa 3Mind, to nie tylko rozstrzygnięcie trwającego od kwietnia konkursu, ale również wyjątkowa okazja do tego aby dowiedzieć się o najbardziej innowacyjnych projektach młodych naukowców oraz porozmawiać o współpracy na przestrzeni biznes-nauka. Niezwykle istotnym elementem wydarzenia jest dyskusja panelowa „How to create Your impact? Czyli jak tworzyć nową rzeczywistość.” W tym roku w panelu prowadzonym przez Kamila Nawirskiego, Prezesa Fundacji Rozwoju Politechniki Wrocławskiej, udział wzięli:
  • dr hab. inż. Marek Kułażyński, Politechnika Wrocławska
  • Tomasz Sajewski, Dyrektor, Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości, Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Konrad Fuławka, Innovation Officer, Nokia Garage
  • Zbigniew Żelazny, Prezes Koła Naukowego Pojazdów i Robotów Mobilnych, Prezes start-up’ów: ORCHID smart technologies, Wolne Meble
  • Ewa Bachurska, Dyrektor ds. Technologii, Dział Badań i Rozwoju 3M w Polsce
Na wydarzeniu prezentowane były również: pierwszy na świecie 5-osobowy pojazd solarny, łódź solarna, lekki motocykl elektryczny, bolid Formuły Student, a nawet łazik marsjański. Wydarzenie bylo organizowane we współpracy z Fundacją Rozwoju Politechniki Wrocławskiej i objęte Honorowym Patronatem Prezydenta Wrocławia Rafała Dutkiewicza, Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, Naczelnej Organizacji Technicznej i Forum Uczelni Technicznych.
DSC_3950.jpg
DSC_3857.jpg
DSC_3862.jpg
Aż trzy na cztery pojazdy ciężarowe w Polsce nie spełniają norm w zakresie oznakowania odblaskowego stanowiąc potencjalne zagrożenie na drodze – raport 3M

Większość pojazdów ciężarowych poruszających się po polskich drogach jest pozbawiona właściwego oznakowania odblaskowego, zapewniającego dobrą widoczność po zmroku. Takie oznakowanie jest niezmiernie istotne dla bezpieczeństwa w ruchu drogowym, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym – to kluczowe wnioski płynące z najnowszego raportu, zrealizowanego przez firmę 3M we współpracy z Partnerstwem dla Bezpieczeństwa Drogowego. Badanie zostało przeprowadzone w siedemnastu różnych lokalizacjach w kraju na próbie kilkuset pojazdów na przestrzeni lutego i marca br.
Superhub 3M we Wrocławiu wyrasta na największą inwestycję firmy w Europie

3M Wrocław, czyli europejskie serce działalności amerykańskiej spółki 3M, zatrudniającej w Polsce ponad 3000 osób, zapowiada konsekwentny wzrost inwestycji i zwiększenie zatrudnienia w obszarze manufacturingu.
Jedno z najlepszych miejsc pracy w Polsce znajduje się we Wrocławiu

3M Global Service Center Poland zostało wyróżnione drugi rok z rzędu podczas gali prestiżowego konkursu Great Place to Work®. Kapituła konkursu doceniła dynamicznie rozwijające się firmy, które tworzą atmosferę zaufania i szacunku.
Centrum Innowacji we Wrocławiu

Wciąż staramy się odkrywać nowe możliwości!